pühapäev, 13. jaanuar 2019

Suured robootikud aasta lõpus

Kogu esimese trimestri valmistusid suured robootikud mBotidega Robotexiks. Tüdrukute meeskond MaiaSuss valmistus Insplay Roboliigal esinemiseks. Nad tegid endale mati, mõtlesid välja probleemi ja selle lahenduse ning roboti tegevuse. Selle järgi koostasid robotile programmi ja katsetasid, parendasid, katsetasid, parendasid... Probleem: Mida teha, et ei visataks prahti maha?                                                        Lahendus: Nutiäpiga prügikastid- Kui viskad prügi kasti, saad äpi abil mõnusat mängu mängida.




















Poisid valmistusid kaheks võistluseks: mBoti joonejärgimine ja MakeX Starter




















Esitlusmaterjal, mis saadeti MakeX-i robootikavõistluse komiteele:










30. novembril olime Tallinnas Näituste Messikeskuses, kus osalesime Robotex International võistlustel:

Poiste tohutult pingeline tööpäev algas kell 8 ja lõppes söömisega kell 16.30, enne lihtsalt polnud organiseerijate mõtlematuse tõttu selleks aega.   

Saabusime, akud robotitesse





Katsetame, katsetame, katsetame


Pool alast, kus võistlejad pidid võisluste algust ootama



Võistlused algasid 2 tunnise hilinemisega. Saime teada oma 4 vooru paarilised. Esimeses voorus pidime koostööd tegema Venemaa pealinna Moskva 37. kooli meeskonnaga. Läbirääkimised ja kokkulepped nende juhendajaga, kes oli varem kosmoseinsener ja kes palgati robootikaringidele abiks spetsiaalselt võistlusteks ettevalmistamisel.






Kui peaaegu kõik olid joonejärgimise 3 katset ära teinud, jõudsid meie väsinud ja tüdinud poisid selle võistluseni.


                                                                                                               



























Poisid leidsid, et oli väga, väga raske. Eelnevalt on vaja tohutu töö ära teha ja ka võistluspäev on väga väsitav. 

Selleks, et valmistuda lastega võistlusteks, peavad olema töökorras normaalsed arvutid, meie omad said nendeks alles nädal enne võistlust. Peavad varakult olema võistlusmatt ja vajalikud andurid, meie saime need pingsa heitluse järel napilt kuu enne võistlust. Rääkimata sellest, missuguseid akusid, andureid tegelikult kasutati. Aga meil jääb see kõik rahapuuduse taha, kuigi kui tuletada meelde need tuhanded eurod, mis mõne minutiga taevasse lasti ja mis pidid tegelikult meile kahjulikult mõjuma... Ja neid suuri näopilte, mis kogu Eestimaad mõneks kuuks praegu "kaunistavad"...

Ainult laste ja mõne juhendaja entusiasmist jääb väheks ja kauaks seda entusiasmi ikka jätkub, kui tunni jooksul suudab arvuti laadida robotisse ainult 3 korda programmi ja masinad on pirtsakad ja mõnikord pead ka puhkepäevadel nendega rinda pistma ja...

Ega nende mBotide kohta ka eriti vajalikku materjali pole, kuigi sai isegi suvel Robotexi robootikapäevadel õpitud. Igatahes sai ühe juhendajaga Robotexi võistluspäeva lõpus rääkideks selgeks: mBot töötab normaalselt järjest maksimum 1 tunni!

1. detsembril olime Tallinnas Näituste Messikeskuses, kus osalesime                 Robotex International võistlustel:

Tüdrukud tutvustavad oma tööd


Meie võistlusmatt suurel ekraanil


Tüdrukute matt


Tüdrukutele väga meeldis Robotexil.

Suur tänu emadele, kes olid pealinnas viibides meile igati abiks!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar